Een zomerztheid
West-Friesland, Witte Raven jeugdpockets; no. M 99. f 1,95

A. M. Eggink-v. d. Meulen Bureau
Boek en Jeugd der C.V. januari 1969, no. 69-38

Vijf meisjes houden vakantie in een zomerhuis op de Veluwe, terwijl vlakbij vijf studenten hetzelfde blijken te doen. Hoe zouden de liefdesperikelen achterwege kunnen blijven. Deze worden nog gestimuleerd door de opzettelijke naamsverwisseling van twee studenten om een van de meisjes haar dwaze standsvooroordelen af te leren. Dit in de jaren twintig geschreven verhaal is in de milieuschildering sterk aan die tijd gebonden en doet daardoor soms haast komisch ouderwets aan. De karakteruitbeelding is nogal gechargeerd.
De dialogen en vele situaties zijn echter zo levendig en vol humor beschreven, dat "deze zotheid" luchtig als schuim nog altijd voor velen een heerlijke, niets eisende ontspanning zal zijn.


'n Zomerzotheid

Noord Hollands dagblad 22-11-'69

Na het succes van de heruitgaven van de verhalen over Joop ter Heul is bij uitgeverij "West-Friesland" opnieuw een boek van Cissy van Marxveldt's hand verschenen. "'n Zomerzotheid" (fl 7,90). De levendigheid, de geestige situaties en die bepaalde sfeer van de jaren twintig, maken het tot een zeer ontspannend boek voor oudere meisjes.


Een zomerzotheid

Dagblad van het Oosten 26-11-'69

Cissy van Marxveldt opnieuw uitgegeven bij Westfriesland te Hoorn. Dat is wel een gebeurtenis om even bij stil te staan. Een zomerzotheid. dat kostelijke, amusante, geestige verhaal van vijf meisjes, die op reis gaan. Het heeft eigenlijk geen aanbeveling nodig. Voor meisjes een boek, dat nog vele jaren een bestseller zal zijn.


'n Zomerzotheid
Uitgave Uitgeversmaatschappij West Friesland. Prijs f 7,90.

Nijmeegs Dagblad 22-12-'69

De zoveelste herdruk van een verhaal dat duizenden opgroeiende meisjes al vele tientallen jaren heeft geboeid.


'n Zomerzotheid

Algemeen Handelsblad 20-6-'70

Voor "oudere meisjes", een mensensoort dat geloof ik aan het uitsterven is want wat ik op straat zie lopen zijn of meisjes of jonge vrouwen, een herdruk van Cissy van Marxveldt's 'n Zomerzotheid (West- friesland, fl 7,90). Gemoderniseerd wat taal betreft maar van problematiek volgens mij meer uit de tijd dan de Joop ter Heulboeken. De oudere meisjes van nu zijn geloof ik niet meer zo ge´nteresseerd in het feit of iemand van adel of van eenvoudige komaf is! En wat een "happy end" betreft is men tegenwoordig ook veel sceptischer. Want wat zegt dat nou helemaal dat zo'n jonkheer met de ouders van zijn vriendinnetje wil kennismaken!


'n Zomerzotheid
ills. A. van Dun-Verstegen; 29e-32e duiz. Westfriesland. geb. fl 15,50.

Mara Piek-van Slooten
NBLC Den Haag; dienst boek en jeugd recensie 78-J-480

De toevallig opgevangen opmerking dat 'een heer ten alle tijde te herkennen is', is voor jonkheer Padt, zomergast in een Veluwse villa, aanleiding om de vijf meisjes uit het huurhuis er eens tussen te nemen. Een zomervakantie lang speelt de jonkheer-student voor chauffeur en is een van zijn vrienden, van eenvoudiger komaf, zijn 'baas'. De verwikkelingen zijn niet van de lucht, evenmin als de romances, waarbij voor het aardigste, met weinig standsvooroordeel uitgeruste meisje, de jonkheer in het vat zit en de 'draak' afgaat. Dit verhaal uit de twintiger jaren, destijds geliefd om de frisse humor en het wensvervullende luxe-leventje dat geschilderd werd, zal het nu vooral doen om het amusante tijdsbeeld dat het geeft. Goed opgebouwd en met aardige typeringen maar wel wat langgerekt naar onze begrippen, met te veel variaties op hetzelfde thema en een te voorspelbare afloop. De uitgever mikt waarschijnlijk met deze gebonden uitgave met tekeningetjes in stijl, op de oma's en moeders die vroeger zo van het boek genoten; voor de dochters had hij voor dit niemendalletje met een pocket kunnen volstaan. Vanaf 12 j.


Een zomerzotheid

Liesbeth RuschLIESBETH RUSCH
KB Centraal 3, jrg. 24, nr. 9 (1995)

EEN IDEALE VAKANTIE
Op de planken van de openbare bibliotheek vond Liesbeth Rusch ooit meer dan voldoende lectuur. Maar toen ze op het boekenplankje van haar oudere zus Een zomerzotheid van Cissy van Marxveldt ontdekte was ze pas echt in de wolken. Geen wonder dat Liesbeth als fervent lezer van ouderwetse meisjesboeken zo graag tentoonstellingen maakt waarin kinderboeken de hoofdrol spelen. Vanaf het moment dat ik alleen op mijn fiets de wijde wereld in mocht, bracht ik elke week met m'n beste vriendin een bezoek aan de bibliotheek. De boeken gingen in een plastic omslag (voor een kwartje te koop bij de bieb) onder de snelbinder en met een avontuurlijke omweg belandden we in de bibliotheek. Mijn boekenkeuze werd grotendeels door mijn vriendin bepaald. Zo lachte ik met Miesje Sandelhout, de Olijke Tweeling en De Vijf, bereisde ik de wereldzeeŰn met De Scheepskat en Kapitein Hornblower en liet vele tranen bij Alleen op de wereld en Blijf lachen, Irmgard. Toen we wat ouder werden, vond ik niet meer altijd automatisch haar keuze goed, de smaken begonnen hier en daar uiteen te lopen en dus ging ik op zoek naar mijn eigen boeken. Meestal in de bibliotheek, soms in het boekenrek van mijn oudere zus. En daar vond ik ze: super-sentimentele verhalen die me altijd nog tot tranen toe ontroeren. Het komt niet vaak voor, maar als een griepje me thuis houdt, worden in ieder geval die boeken herlezen. Ik ken ze van begin tot eind, maar ze blijven heerlijk. Bijvoorbeeld Nelleke's opvoeding van Fenna Feenstra of Alleen maar 'n hart van Margreet Velsen-Quast. Van dit laatste boek bezit ik tegenwoordig zelfs een eerste druk.
NET ALS TOEN
In de kast van mijn zus vond ik ooit Een zomerzotheid van Cissy van Marxveldt. Ik las het boek toen ik een jaar of 14 was en tijdens een van de mooie, warme dagen in deze zomer heb ik het herlezen. Ook nu weer vergat ik tijd en plaats en heb het in een ruk uitgelezen, net als toen. Waarom het boek me aanspreekt is moeilijk uit te leggen. Het is de combinatie van sfeer, omgeving en de beschreven personages. Het is toch een vakantie, die je -zeker als je 14 bent- graag zelf zou willen meemaken. Een mooi huis, vriendinnen om je heen met de bekende ups en downs in de vriendschap en vooral de belangstelling van oudere jongens, studenten nog wel, die zich uitsloven om de vriendinnen leuke dagjes te bezorgen. De lezer op zijn beurt lacht stiekem om de capriolen van de heren.
EEN MAN VAN STAND
Voor wie het verhaal niet kent: een van de jongens hoort een gesprek waarin Ella zegt, dat ze 'in een gezelschap onmiddellijk de man van standing kan ontdekken'. Hij, de jonkheer Robbert Padt van Heyendaal vindt dit zo'n hooghartige opmerking, dat de vrienden besluiten de rollen om te draaien. De enige echte jonkheer speelt vanaf dat moment de chauffeur Lucas en de meest onbeholpen, slungelige student van het stel is de jonkheer geworden. De nuffige Ella valt als een baksteen voor jonkheer Padt van Heyendaal (in het echte leven Gerrit-Jan Rook genaamd), alleen omdat hij jonkheer is, terwijl de leuke, vlotte Pit oprechte aandacht heeft voor de chauffeur. Tja, en juist met dat leuke vlotte kind vereenzelvig je je, natuurlijk.
RIDDER OP EEN WIT PAARD De moraal van het verhaal: hoogmoed komt voor den val en eerlijk duurt het langst. Laat je oordeel over anderen niet al teveel door uiterlijkheden be´nvloeden en behandel je medemens met respect. Dat laatste lees je er nu vooral in. Vroeger droomde ik weg na het lezen van de laatste bladzijde en vroeg me af wanneer mijn ridder op het witte paard of desnoods in een prachtige bolide langs zou komen rijden...


Een zomerzotheid
uitg. Westfriesland, fl 24,90

Ingrid Brouwer
Parool 4-7-1997

En tot slot nog eentje voor (groot)moeders: Een zomerzotheid, het klassieke meisjesboek van Cissy van Marxveldt, is opnieuw uitgebracht. Deze dertigste druk is door Gerda van Gijzel voorzien van omslag oude-stijl en gecorrigeerd door de zoon van de schrijfster, Leo Beek. De boerenzoon die zich uitgeeft voor jonkheer en de jonkheer die diens chauffeur speelt, om een nuffig meisje (een nest heette dat toen) en haar vrolijke vriendinnen een lesje te leren: weet u nog, dames? De meisjes hebben tere handjes, een echte man is altijd kalm en rookt een pijp. Heel fijn.

 

Home

Boeken

Tijdschriften

Artikelen

Recensies

Toneel


Gastenboek


Home / Recensies / Een zomerzotheid