Ook voor oudere meisjes zijn bestemd: De Stormers (4e druk) en De Kingfordschool (5e druk) door Cissy van Marxveldt (Valkhoff en Co., Amersfoort).

Het Kind 22-11-'30

Verschillende van mijn kennissen, blijkbaar ernstiger menschen dan ik, spreken een beetje smalend over deze "mondaine" schrijfster; ik moet eerlijk bekennen, dat ik haar werk gewoonlijk met 't grootste genoegen lees. Het is nooit onbeduidend, maar zelden opgeschroefd, maar een enkele keer positief schadelijk en ongeveer altijd vlot, geestig en onderhoudend, terwijl onder het losse discours meestal een wereld van ernst leeft, die zich, anders dan bij 'Thérèse Hoven nooit openbaart in statige, maar saaie braafheid. Om verschillende redenen geef ik De Kingfordschooi de voorkeur.


Burgemeesters tweeling

herdr. (Westfriesland) "Witte raven jeugd-pockets"; no. M 138.

F.T. Bijlsma
'i.d.' informatie- en dokumentatiedienst openbare bibliotheken (recensie verzorgd door Bureau Boek en Jeugd, VII) 71-J-335

Deze Cissy van Marxveldt-herdruk haalt het niet: in vergelijking met een boek als "Een zomer-zotheid" heeft dit verhaal niet die humor en boeiende intrige om de veroudering te weerstaan. Het hoofdpersoontje Judith, dochter van een burgemeester in een provincieplaats, heeft veel plezier op school en veel narigheid thuis. Ma kan niet wennen aan het gezapige dorpsleven en laat of en toe hoor gezin in de steek om bij te komen in Amsterdam. Vader wordt door deze situatie abnormaal streng voor zijn kwikzilverachtige dochter De streken, die in de 3e klas H.B.S. worden uitgehaald, nemen een grote plaats in. Misschien zullen,11- a 12-jarige meisjes deze grapjes nog het meest waarderen.

 

Home

Boeken

Tijdschriften

Artikelen

Recensies

Toneel


Gastenboek


Home / Recensies / De Stormers - Burgemeesters tweeling