Rekel
(fl 1,50)

Idil juni 1964

Rekel door Cissy van Marxveldt is de roman van een meisje dat haar beide ouders verliest en opgenomen wordt in het huishouden van haar oom, die een buitengoed beheert. Onder de steeds wisselende buurtbewoners krijgt ze telkens andere vrienden. Om haar genegenheid voor een vliegenier te doen eindigen, stuurt oom haar naar Engeland. Door dramatische gebeurtenissen echter zegeviert toch de ware liefde. Een onderhoudend meisjesboek, dat zich afspeelt in sfeervolle, klassieke omgeving.


Rekel
herdr. Westfriesland, Witte raven jeugdpockets; no. M 28. f 2,25

M. W. Bakker
'i.d.' informatie- en dokumentatiedienst openbare bibliotheken (recensie verzorgd door bureau boek en jeugd) 71-J-134

Luchtig meisjesverhaal uit de twintiger jaren waarin de belevenissen worden beschreven van de 17-jarige Rekel, die in huis woont bij haar aristocratische oom, met wie zij het, ondanks enkele strubbelingen over de keuze van een vriendin, uitstekend kan vinden. Problemen komen er pas als zij verliefd wordt op een officier-vlieger, die zich met een ander gaat verloven. Natuurlijk ontbreekt het happy-end niet.
De situaties waaronder de gebeurtenissen zich afspelen worden getypeerd door rijke, adelijke personen, huispersoneel, ritjes te paard en visites, en zijn totaal verouderd. Ook het taalgebruik met de gebruikelijke overvloed van Duitse en Engelse woorden is niet meer van deze tijd. De tekeningen met modern (o.a. in spijkerbroek) geklede figuren passen niet bij de tekst.
Toch geeft het verhaal, vooral door de frisse beschrijving van de vriendin en haar gezin, pretentieloze ontspanning, waardoor het toch wel graag gelezen zal worden. Voor 13 j. e.o.
 

Home

Boeken

Tijdschriften

Artikelen

Recensies

Toneel


Gastenboek


Home / Recensies / Rekel