De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul
herdr. (West-Friesland) "Witte Raven jeugdpockets"; no. M 84

P. M. de Haas
Bureau Boek en Jeugd der C.V. maart 1968, no. 68-155

Wanneer we de luchthartige bakvis-met-het-gouden-hart plaatsen in haar tijd, is het verwonderlijk zich te realiseren, dat ze ca. 1904 geboren moet zijn. De 1a druk van dit boek verscheen n.l. in 1919. Het kwikzilverachtige hoofdpersoontje is door de schrijfster zodanig weergegeven, dat men - ondanks verouderde opvattingen en toestanden in het verhaal - in haar kan blijven geloven.
Het verhaal is eenvoudig: een 15-jarig meisje (geen bolleboos op school) heeft het thuis met een mondaine moeder en dito zuster, een aardige doch strenge vader en gezellige broer, niet altijd leuk. Compensatie vindt ze in de vriendschap met leeftijdgenoten en in de omgang met een begrijpende lerares van wie ze bijlessen krijgt. De belevenissen thuis en op school worden - verwerkt in brieven of in haar dagboek - gekleurd weergegeven. Ze verzeilt vaak in netelige situaties, maar door haar oprechte natuur vindt ze toch de weg naar de - in haar ogen - soms onbegrijpelijke volwassenen.
Het is jammer dat de uitgever probeert door oppervlakkige veranderingen in de tekst het boek een kwasi actueel voorkomen te geven. Het verhaal biedt nog steeds gezellige ontspanning en waarom zouden hedendaagse meisjes hun grootmoeders niet eens in een andere gedaante leren kennen? Wij zouden willen pleiten voor een misschien in spelling aangepaste, maar overigens ongewijzigde herdruk. ca. 13 jaar.

 

Home

Boeken

Tijdschriften

Artikelen

Recensies

Toneel


Gastenboek


Home / Recensies / De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul