De enige weg

Idil juli/augustus 1957

Tot slot twee romans van Cissy van Marxtveldt, die op elkaar aansluiten. Puck van Holten werd zes maal herdrukt en De enige weg eenmaal. Puck van Holten wil graag wat meer van de wereld zien, en via een advertentie komt ze terecht in Engeland als nurse in het gezin van dr. Cunningham, De vrouw des huizes is zeer onsympathiek, en schrijfster heeft dit tot in het overdrevene voorgesteld. Maar Puck houdt vol en dit volhouden geeft een bepaalde waarde aan het eerste boek, dat geestig en amusant is geschreven, maar verder niet erg diep gaat en gespeend is van elke religieuze inslag.
In het vervolg lezen we hoe Puck na haar terugkeer uit Engeland maar moeilijk haar weg kan vinden in het stille Friese dorpje dat haar woonplaats is. Eerst studeert ze M.O. Engels maar deze studie voldoet haar niet. Dan neemt ze een baan aan in Amsterdam. Ze gaat houden van Hans en verlooft zich zelfs met hem. Deze oppervlakkige jongeman laat haar echter in de steek en Puck keert naar huis terug. In Friesland blijkt dan uiteindelijk haar geluk te liggen bij de jonge veearts Jan Baanders. De vlotte stijl maakt dit boek tot een gezellige meisjesroman, die ook wel iets te zeggen heeft, maar waarin helaas evenmin als in het vorige deel plaats schijnt te zijn voor enige godsdienst.

De enige weg

Idil november 1968

Teleurgesteld in de grote liefde neemt Puck van Holten de dorpsveearts tot man en blijkt in het laatste hoofdstuk, tegen haar verwachting in, ook liefde en geluk gevonden te hebben. Hier en daar duidelijk verouderd, maar toch nog aardig door de tekening van diverse nevenfiguren. Kirrende bijgeluiden in het taalgebruik zullen de jonge lezeres wel niet hinderen.

 

Home

Boeken

Tijdschriften

Artikelen

Recensies

Toneel


Gastenboek


Home / Recensies / De enige weg